AUTOPROJECTS

FestiVuil

“Hé, je laat wat vallen!” was een projectdag over zwerfafval. Het AUTO collectief organiseerde deze dag voor en met de 3e klas leerlingen van het Comenius Lyceum in Amsterdam. Het was een dag van creatief onderzoek naar de effecten, verhalen en waarde van zwerfafval.

Photos by: Jaap Wals, Robin Straaijer, Eva Mooiman

IlluSTRAATie

Een levensgrote illustratie gemaakt door de lerlingen voor een alternatieve klassenfoto.

Vuile Verhalen

In duo’s beschreven scholieren het fictieve verhaal achter een stuk gevonden vuil.

Campagne Festivuil

In samenwerking met het AGAlab maakten leerlingen posters met zeefdruktechniek, ze leerden over plantaardige inkten en verspreidden de tekst “Hé, je laat wat vallen!” in postervorm door de school.

Trash to Treasure

Wat is het oprapen van vuil waard? In kleine groepen gingen scholieren de buurt in en probeerden een gevonden stuk zwerfvuil te ruilen tegen iets waardevollers. Elke ruil wordt vastgelegd door een foto van de hand de eigenaar met het geruilde artikel. Welke groep weet de meeste waarde te krijgen door het oprapen van vuil?

Is het Kunst of kan het weg

Afval ruimt zichzelf niet op, maar wat ligt daar eigenlijk op de stoep? Samen met een kunstenaar gingen de leerlingen in gesprek met de wijkschoonmakers. Wie houden de straten schoon in de buurt? En wat kan zo’n bezemwagen eigenlijk allemaal? En is dit eigenlijk wel afval?

DJ Dirt and the Trashband

Afval is te zien, maar kun je het ook horen? Hoe klinkt dat eigenlijk, een troep-track? Een muzikant legde uit hoe je een nummer opbouwt en ging samen met de leerlingen op zoek naar het geluid van afval.

Daar zit een luchtje aan

De grens tussen wat we wat vies vinden en lekker is dun. Samen met een kunstenaar/parfummaker gingen de lerlingen op zoek naar de geur van afval. Eau de Cologne van gistend fruit? Parfum van vleugjes fridrank? Waar ligt die grens en hoever gaat onze neus met ons mee?

GIF Archeloog

Samen met een GIF-jes maker gingen de leerlingen op zoek naar “verdwenen afval”. Waar komen de lege blikjes, chipszakjes en snoepwikkels terecht die niet worden opgeruimd? Welk effect heeft dit op de omgeving?